miercuri, noiembrie 21, 2012

Lansarea cărții lui Ionel Muscalu se va face pe 23 nov. ora 14 la Cafeneaua Artiștilor .


Despre poezia poeţilor

Ionel Muscalu este un poet curajos. În primul rând pentru că este poet. În vremurile în care poeții sunt dați afară din cetate, este un act de curaj să îți întreții un hobby care îți pierde timpul liber în luptă dreaptă (și ritmată) cu visele și melancoliile. Mai apoi, pentru că este un poet anacronic. Este cu atât mai greu să ai parte de vitalitate și creativitate când ești înconjurat de lucruri și fapte care n-au nici o legătură cu timpul tău poetic.

Aici e, de fapt, marele câștig al poeziei sale. Într-o lume în care gândurile sunt purtate prin e-mail, declarațiile de dragoste se fac pe Facebook, iar sarcinile de serviciu se rezolvă prin sms, Ionel Muscalu scrie despre toate acestea folosind artefacte.

Poezia lui Ionel Muscalu “ne răstoarnă-n suflet cozonaci”, își “ lasă îngerii în port” să cutreiere după rime, chiar dacă știe că pe el, Poetul, “sulița îl va ologi” la un moment dat. Ionel Muscalu e pasionat de anotimpuri, le descrie cu delicatețe pe fiecare, le înșiruie ca și cum încă ar exista, ca și cum încă ar fi egale, patru clipe într-o clipă mai mare, grăunțe într-o clepsidră criogenizată. Lui îi plac baladele, strigăturile, îi plac cântecele vechi, istorisirile dintr-un trecut mai apropiat de legendă, decât de prezent.

În poezia lui Muscalu “prin cădere copacii întineresc”, “ prin beciuri creste, cresc desenele rupestre”, ceea ce înseamnă că fiecare scufundare în timp înseamnă pentru poet o salvare: a propriului suflet și a propriei poezii, așa cum și-o reamintește de fiecare dată când inspirația îi apasă cu năduf unealta scrisului.

Poezia lui Ionel Muscalu e ca o vizită la muzeu. Asemeni ultimilor mohicani, el rămâne o apariție stranie și sufocantă pentru viteza gândurilor din lumea modernă. Tocmai de aceea, volumele sale de versuri merită vizitate cu emoția cu care pășim în camerele cu exponate din alte lumi și alte vremuri.

                                                                       
Bogdan Pitaru

5 comentarii:

Mihail Ciupercescu spunea...

Felicitări, domnule Muscalu, la cât mai multe lansări de carte!...

Unknown spunea...

Mulțumesc foarte mult, domnule Mihail Ciupercescu! Sper sa va pot urma indemnul.

Unknown spunea...

wowwwwwwwww imi place!!! Felicitari si mai dea Domnul!!!
Sa aveti o zi minunata pe 23 si implinita!!!

INCERTITUDINI spunea...

Felicitări și mult succes!!

Unknown spunea...

Mulțumesc foarte mult! Este o bucurie sincera pentru mine sa va primesc mesajele de incurajare!

EDRAH_Giurgiu PHASE I