marți, aprilie 19, 2011

Prezentarea din Știrile "Valahia" a volumului "Ostatic la ferestrele vieții"






Ionel Muscalu şi-a ţinut prietenii “ostatici” la Cafeneaua Turn

Lume multă şi bună vineri la prânz la Cafeneaua Turn din centru oraşului, unde Ionel Muscalu şi-a lansat cel de-al treilea volum de poezie intitulat “Ostatic la ferestrele vieţii”, carte apărută în Editura Pelican. Volumul vine după „Războiul cailor pe pereţi” (1997) şi „Baladele oraşului meu. Chipuri de prieteni” (reeditat în 2006) şi poate fi considerat ca un examen de maturitate, după cum afirmă publicistul Dan Mucenic, prietenul autorului şi cel care a prefaţat cartea.
„În totul, «Ostatic la ferestrele vieţii» este o carte dominată de eleganţa rostirii, de fine aluzii livreşti, de rafinată interiorizare a trăirilor. Ionel Muscalu ni se arată ca un poet matur, pe deplin capabil şi de alte izbânzi, cochetând elegant cu muzele şi neezitând să scoată limba, ştrengăreşte, în faţa oricărei scorţoşenii ori să dea cu tifla gravităţii plicticoase. Semn bun acesta – că maturizarea artistică nu s-a atins de suavitatea copilului pe care continuă să-l păstreze în sine. Nutresc convingerea că Ionel Muscalu se numără printre puţinii care ştiu să scrie grădini”, scrie Mucenic în prefaţa cărţii, lucru pe care nu s-a sfiit să-l spună şi în faţa auditoriului.
O prezentare la fel de generoasă, atât pentru poet, cât şi pentru carte, au făcut-o directorul Bibliotecii Judeţene „I. A. Bassarabescu”, publicistul şi jurnalistul Ion Gaghii, care vede în Muscalu un model pentru tânăra generaţie, dar şi conf. univ. dr. Constantin Stoenescu, care consideră că Ionel Muscalu nu trebuie decât să îndrăznească mai mult, pentru a se impune pe plan naţional în lirica generaţiei de după ‘90. Nu în ultimul rând, aprecieri deosebite pentru Ionel Muscalu a avut şi primarul Lucian Iliescu, cel care de aproape 15 ani a influenţat şi influenţează pozitiv evoluţia carierei profesionale a lui Muscalu.
Despre noua sa realizare, Muscalu spune: „Este o carte care s-a născut după un an de muncă. Poeziile au fost publicate în prealabil pe blogul meu şi am satisfacţia că au fost citite de oameni din toate colţurile lumii şi am ales să lansez cartea între prieteni de idei, de spirit, de valoare şi le mulţumesc că sunt alături de mine astăzi. Am ales locul acesta pentru încărcătura istorică şi emoţională pe care o are Turnul cu Ceas”.
Evenimentul de vineri, la care Ionel Muscalu şi-a ţinut prietenii “ostatici”  timp de peste două ore, ar putea fi şi începutul punerii în practică a unei propuneri venite din partea dramaturgului Mircea M. Ionescu, de înfiinţare la Giurgiu a unei filiale a Uniunii Scriitorilor din România.
Ioan Mănăilă

6 comentarii:

INCERTITUDINI spunea...

Bună ziua!
Cât mă bucur!!!
Are dreptate, domnul Mucenic- mi-ar fi plăcut să-ți pot spune eu vorbele astea-
„să scoată limba, ştrengăreşte, în faţa oricărei scorţoşenii ori să dea cu tifla gravităţii plicticoase.”

FELICITĂRI!!! Să-ți apară o carte în preajma celor mai frumoase sărbători este ceva profund, cu semnificații adânci!
Mulțumesc mult pentru DAR!!!

Îți doresc să ai cititorii pe care îi merită POEZIA TA!!!

Karla spunea...

Multumiri pentru fragmentul de stire...
Pentru un minut am fost si eu in sala, fie si retroactiv:)

Inca o data, felicitari!

Unknown spunea...

@ Incertitudini: Multumesc eu, pentru ca ramaneti cititor al acestui blog voi scrie in continuare!

Unknown spunea...

@Karla: Si eu le multumesc! Toti ziaristii din Giurgiu au scris frumos despre eveniment si, sincer, m-a bucurat.Cat despre sala, ea este de fapt un salon al unei cafenele cu perspectiva asupra intregului oras. Multumesc pentru prezenta, acum stiu cine m-a sustinut!

Irina M. spunea...

Felicitari pentru aceasta excelenta realizare si cu ocazia lansarii de la Turnul cu Ceas.

Mi-a placut prefata cartii, pe care am citit-o pe blog, astept sa parcurg in liniste poeziile din paginile ei.

Drum bun in continuare acestei carti de poezie, si celor care au avut bucuria sa articipe, de aproape si de la distanta, la lansarea ei.

Unknown spunea...

@ Irina: Abia aștept ca acest "prunc" sa traverseze oceanul și sa se oprească în minunata dumneavoastră ţară de adopţie. Cu emoţie şi interes aştept şi posibila cronică de după aceea.
Cu stimă!

EDRAH_Giurgiu PHASE I