luni, mai 16, 2011

Deplasare in Spania


PDFImprimareEmail
Scris de Saptamana Giurgiuveana   
Vineri, 13 Mai 2011 16:07
Legat de deplasarea unui numar de 21 consilieri judeteni la Barcelona, precizam urmatoarele:
  • anul trecut, Consiliul Judetean Giurgiu a avut cele mai mici cheltuieli din tara la capitolul „Bunuri si sevicii”, si nici in acest an preocuparea pe aceasta tema nu s-a schimbat;
  • este prima deplasare, din acest mandat, a unui grup de consilieri judeteni, suportata din bugetul propriu al C.J.;
  • ocupam locul 5 (!!)in tara, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, cu aproximativ 80 milioane euro aprobati prin proiecte, desi s-au ratat doua – trei proiecte semnificative. In ceea ce priveste atragerea investitiilor private si crearea de noi locuri de munca, situatia este mult mai nemultumitoare pentru conducerea C.J.. Pentru deplasarea la Barcelona, a fost aleasa varianta de larga reprezentare pentru a garanta interesul pentru aceasta colaborare, deoarece suntem foarte interesati sa convingem partenerii din Catalunia, cu care s-au purtat mai multe runde de intalniri la sediul C.J., sa demareze doua investitii in judetul Giurgiu, investitii ale caror detalii si stadiu au fost prezentate aici primarilor si consilierilor judeteni. Este vorba de constructia unui centru de colectare, sortare, recuperare si transformare in energie electrica a deseurilor solide din judetul Giurgiu si Bucuresti, cu o capacitate de aproximativ 100 mii tone anual si, al doilea, inlocuirea sistemului de iluminat actual, din mediul rural, cu unul de ultima generatie, bazat pe energie solara. Pentru fiecare dintre proiecte sunt constituite cate o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara, in care sunt parte sau se incearca atragerea tuturor unit. administrativ teritoriale ale judetului. A fost trimisa aceasta componenta Camerei de Comert Romano –Spaniole (!!), care a retransmis invitatii tuturor primarilor respectivi. In egala masura, pentru promovarea acestor proiecte este nevoie de aprobarea unor hotarari de C.J.. In ultima perioada s-au inregistrat, in mod nejustificat, voturi negative in sedintele C.J., pentru multe proiecte care vizau teme de interes public, motiv pentru care a fost considerat oportun sa se dea posibilitatea fiecarui consilier interesat sa cunoasca detaliile acestor investitii de zeci de milioane de euro, pentru a evita ulterior alte surprize neplacute de acest gen. In acest sens, la ultima sedinta de C.J. a fost aprobata, cu unanimitatea pe care o astept pana la finalul mandatului, aceasta deplasare.
  • In delegatii de 10 – 15 persoane, au avut loc intalniri cu presedintele C.J. Barcelona si reprezentanti ai C.J. Tarragona si ai Primariei Barcelona (din cauza faptului ca fiind alegeri locale in Spania pe 22 mai, presedintele regiunii Tarragona, respectiv primarul orasului Barcelona, au trebuit sa modifice programele stabilite anterior prin intermediul aceleeasi Camere de Comert Romano –Spaniole, partenerul nostru de incredere in relatiile cu mediul de afaceri din Spania.
Foarte important este ca, pana acum, inclusiv pentru economie, s-a ales varianta sustinerii intalnirilor doar la sediul C.J., cu parteneri din China, U.E., Stale Unite, Rusia. In toate ocaziile au fost refuzate politicos invitatiile primite pentru conducerea C.J. pentru consilierii judeteni. Singurele investitii private care prind contur sunt construirea unei noi centrale termice la Giurgiu, de catre firma Global International, cu actionariat rusesc si realizarea cadastrului general al judetului, de catre firma „Stewart” din San Antonio, Texas. In rest, multe alte discutii pe subiecte apropiate stagneaza, inclusiv pentru ca nu am reusit sa demonstram sufucient interesul si sustinerea noastra pentru investitiile respective.
In concluzie, sunt foarte multe reusite in acest mandat, lucru care ar trebui sa ne evidentieze:
  • absorbtia fondurilor europene, mult peste posibilitatile umane si financiare ale C.J. (cele mai multe proiecte, dintre judetele de pe granita comuna, abrobate pe Programul Transfrontalier Romania – Bulgaria), privatizarea cu succes a centralei termice, fara sincope in asigurarea energiei termice pentru populatie si demararea, in acest an, a constructiei unei centrale noi, cu o putere instalata de 120 MW, cel mai consistent proiect din regiunea 3 Sud / Muntenia pe POR, Axa 5.2. - „Restaurarea momumentelor istorice”. Vor fi demarate, in acest an, lucrarile pentru realizarea cadastrului general al judetului, exista doua G.A.L. –uri
  • ( Grupuri de actiune locala) aprobate, trei A.D.I.-uri( Asociatii de dezvoltare Intercomunitara) pentru teme de maxima importanta, respectiv gestionarea deseurilor, iluminat public eficient si cadastru general, avem cele mai multe proiecte depuse pe POR, Axa 3.2 – „Asistenta sociala”, multe alte proiecte aprobate sau in evaluare si, cu toate acestea, nu am beneficiat absolut deloc in acesti trei ani de mandat, de interesul mediei centrale;
  • era usor de anticipat, gratie multor „prieteni de nadejde”, interesul, altfel justificat, pentru aceasta deplasare.
Dar, o campanie de promovare la nivel national, a judetului Giurgiu, ar fi costat, conform ofertelor solicitate, de 10 ori mai mult decat cei 15 000 de euro cheltuiti cu aceasta deplasare, stiut fiind ca o campanie pozitiva costa foarte mult iar una negativa, comandata sau nu, este intotdeauna gratuita. Daca s-ar putea informa publicul larg, printre altele, ca mai avem multe alte proiecte in pregatire, ca de exemplu, construirea unui traseu ciclotristic intre Bucuresti si Parcul Natural Comana, a unei partii de schi pentru initierea copiilor, inclusiv construirea unei linii supraterane de metrou, care sa lege orasele Giurgiu si Ruse de viitorul aeroport de la Adunatii Copaceni si de Bucuresti, investitie de 100 milioane de euro pentru care cautam parteneri, atunci demersul jurnalistic ar fi complet si economia la buget considerabila, motive pentru care multumim anticipat.
Biroul de Presa
Consiliul Judetean Giurgiu

3 comentarii:

Sictireli spunea...

La sectiunea "comentarii" nu am niciun comentariu de facut. Doar o intrebare: cine a conceput aceasta precizare?

Unknown spunea...

Aici este dat paste pe Saptamana Giurgiuveana.

Anonim spunea...

Vezi ca initial a aparut pe site-ul consiliului judetean. Mortale exprimarile. In mod sigur nu te-au consultat si pe tine sa-l perii un pic mai mult (articolul).

EDRAH_Giurgiu PHASE I