vineri, iulie 22, 2011

TNL Giurgiu sau “Iubeste si fa ce vrei”21

Pe vremea lui Ceasca, era vehiculat un banc: se zice ca au incercat chinezii sa faca un bar pentru diplomatii straini in care sa fie si animatoare, cum aflasera ei ca se intampla lucrurile in putredul Occident. Evident, au fost selectate cateva cadre de nadejde, cu minim 30 de ani vechime in partid. Dupa prima seara, seful organizatiei de partid locale cere amanunte despre cum au evoluat lucrurile. “Extraordinar” i se rapunse. “Toti connsumatorii au cazut lesinati!” “De ce” -a insistat liderul de partid- “au facut camaradele nostre streptease, deschizandu-se la primul nasture a salopetei?” “Au facut cum ziceti dar nu atunci au lesinat consumatorii” i s-a raspuns, “ci doar cand tovarasele si-au scos cizmele din picioare”… Desigur, subiectul meu nu este morala comportamentala a membrilor din partidul lui Mao. Ci viziunea pe care o avem asupra comportamentului tinerilor membrii ai PNL (mai specific: membrii TNL).
Reflectiile de mai jos au fost prilejuite de discutiile din media (si din grupul PNL de pe FaceBook) asupra activitatii organizate de catre TNL Giurgiu in aceasta luna. Activitate la care au participat circa 500 persoane (membrii TNL, simpatizanti, prieteni si prietene) si in cadrul careia a existat un moment sau mai multe (cateva minute, poate mai mult, dupa cum rezulta din filmare) in care 3-4 tinere fete, imbracate sumar (deh! ca la plaja…) au dansat punandu-si in valoare formele sculpturale ale corpului tanar si trecut prin sala de fitness. Momentul a fost inregistrat si (ne-am obisnuit deja cu asta!) pus pe youtube unde, pana la aceasta data, a fost vizionat de peste 27.000 de ori. Desigur presa locala si nu numai (o anumita parte a presei!) a intrat pe fir, condamnand cu voiosie asa zisa lubricitate a actiunilor TNL. Evident evenimentul a fost dezbatut (neoficial) si de catre membrii PNL. Unii au acceptat firescul situatiei, altii au condamnat “imoralitatea” ei, “lipsa de rusine” manifestata cu acel prilej (mai ales ca tinerele dansatoare purtau tricouri cu sigla PNL.

La o scurta analiza, am putea fi in fata a trei situatii:
1. Tinerele era membre ale TNL. In acest caz, ma indoiesc ca cineva, inclusiv din cadrul ierarhiei de partid, ar putea sa le nege dreptul de a dansa cum doresc, oriunde doresc, si imbracate cum doresc (atata vreme cat imbracamintea nu lezeaza morala publica sau legislatia in vigoare). Nu retin ca vreun regulament PNL sau TNL sa stipuleze cu ce au dreptul si cu ce nu au dreptul tinerii sa se imbrace atunci cand danseaza pe marginea piscinei. “Iubeste si fa ce vrei” a zis Sfantul Augustin si desi el nu era penelist as zice ca, daca tinerele acelea se simteau liberale, atunci putea purta sigla PNL cand si unde doreau si nu ma intereseaza daca unii mai conservatori in gandire cred ca acestea greseau pe undeva. Cine se considera pur, acela sa arunce primul cu piatra.
2. Tinerele erau simpatizante ale PNL, invitate sau prietene ale unor membrii PNL/TNL. Se pot face cam aceleasi afirmatii ca si mai sus, cu o singura observatie, legata de purtarea tricourilor PNL. Dar aceste tricouri (fie ca au fost primite ca premiu in cadrul activitatii, fie ca au fost imbracate de catre respectivele in semn de simpatie) si purtarea lor nu pot fi, in sine, motiv al unui blam. Ceea ce nu este interzis este permis. Si, din nou, nu cunosc paragrafe din statutul PNL sau TNL care sa interzica dansatul in costum de baie la strand, insotit de purtarea unor insemne ale partidului sau organizatiei sale de tineret.
3. Tinerele erau animatoare (inclin inspre aceasta ultima varianta intuitia mea de detectiv amator plecand de la ceea ce poarta in picioare respectivele personaje). Ce ar fi blamabil aici? Orice MCM cunoste ca, in anul de gratie 2011, mai orice eveniment orientat inspre enterteinement (mai cu seama unul care implica sute de invitati) implica prezenta unor animatoare (de profesie sa nu). Animatoare care ar trebui sa nu arate ca niste animatoare. De unde aproape obligatoria purtare a unor tricouri cu sigla PNL, daca am dreptate si tinerele doar au bifat o activitate din fisa postului respectivului eveniment. Din nou, nu cred ca putem condamna ceva aici.
In concluzie in nici unul dintre cazurile prezentate mai sus (si care epuizeaza intreaga gama a posibilitatilor) nici dansul in sine, nici purtarea tricourilor nu sunt blamabile.
Desigur, tot ce am scris mai sus, sau ceea ce va urma, nu sunt decat parerile mele, firesc subiective si la fel de firesc puse sub semnul posibilei erori. Desigur, mi se va raspunde ca daca ceva nu este interzis in mod oficial, acest fapt nu inseamna ca acel ceva este recomandabil a fi infaptuit. Nici o lege nu condamna scobitul in nas, dar asta nu inseamna ca ne vom scobi in nas oriunde si oricand. Exista prevederi legale si prevederi ale bunului simt sau ale opiniei publice, prevederi legate de ceea ce societatea considera la un moment istoric dat ca este permisibil sau nu ca si comportament social. Numai ca, aflati in acest punct al discutiei, as dori sa subliniez ca practic, nu conteaza ce credem noi, cei care am trecut de varsta binecuvantatei tinereti, ca ar trebui sa faca si sa zica tinerii; ci important ce cred ei, tinerii insisi, despre comportamentul lor in societate. Vrem sa facem din tineri un fel de copie intinerita (la nivel de mental si comportament social) a noastra insine? Daca ma uit cu atentie la societatea in care traiesc, parca as zice mai degraba ca NU.
In final, ca sa descretesc fruntile puritanilor din PNL, o poveste zen-budista, care ne-ar putea spune cate ceva despre faptele care nu ne ies din minte, si poate si despre noi insine: Se spune ca erau odata doi calugari budisti care mergeau prin padure. Si cum mergeau ei, au dat de un rau destul de involburat si adanc. Cand tocmai se pregateau sa-l treaca au vazut o femeie tanara si nurlie care nu se incumeta sa porneasca spre celalalt mal. Atunci unul dintre ei a luat-o in brate si a trecut-o raul. Dupa vreo 2 ore, celalalt calugar, care nu o ajutase, izbucni nervos: -Cum ai indraznit sa atingi acea femeie si sa o porti in brate? La care celalalt raspunse calm: -Eu am lasat-o din brate acum 2 ore… iar tu inca o porti cu tine!
PS: am avut cateva ocazii sa cunosc cativa dintre membrii TNL Giurgiu. Cei care citesc acest articol pe blogul meu, ii pot vedea pe bannerul paginii de garda pe tinerii giurgiuveni “in actiune” (Brasov, lansarea candidaturii lui Crin Antonescu, mai 2009). Din cele cateva mii de demonstranti din toata tara care am facut turul centrului orasului de sub Tampa, grupul din Giurgiu a impus cel mai mult: grup compact, singurul purtand un fel de uniforme albastre (va aduceti aminte de bancul cu chinezii? Cred ca Iliescu de la Giurgiu il stie si el…), singurul cu un repertoriu de “ziceri” bine pus la punct… impecabili in manifestarea lor. Acolo si atunci (dar nici prima, nici ultima oara) am fost mandru de tinerii pe care PNL ii strange sub insemnele galben-albastre. In numele acelui sentiment a fost scrisa si aceasta aparare a dreptului de a te comporta ca un tanar, atunci cand ceasul chairos, prielnic si efemer, iti sopteste: “Iubeste si fa ce vrei!”

PS1: Am pus pe grupul Elevilor din Romania (grup nou pe FB, 2500 de membrii) filmuletul cu dansul, insotit de intrebarea: “In cadrul unei activitati organizate de catre organizatia de tineret a unui partid se poate dansa precum in filmu atasat?” 88,8% dintre raspunsuri au fost DA iar 11,2% au bifat DA, dar fara purtarea unor tricouri cu sigla partidului; nici un repondent nu a raspuns cu NU. Apropo de ceea ce cred tinerii insisi, rezultatul este mai mult decat edificator.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Un comentariu rational de la un om cu capul pe umeri!

Curu Gol spunea...

Uau, cita polologhie ca sa justifici paranghelia uno cocalari!
Bine domne, pai atunci eu zic sa apareti in curu gol la alegeri.
Sigur luati 88 la suta la ce popor de cocalari ati educat voi TOTI (pedelisti, penelisti, pesedisti, peremisti, pecisti, uneperisti etceteristi).

Hai sictir spunea...

Si cum mai e cu liderul TNL Olt care beat fiind la volan a omorit un tinar politist si e bine mersi dupa un an de la eveniment?
Deci hai sictir bai, TOTI sunteti o apa si un cacat uscat!

EDRAH_Giurgiu PHASE I