marți, septembrie 20, 2011

Principele Radu al României şi-a lansat şi la Giurgiu volumul de carte „Provizoratul istoric”.

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a efectuat vineri o nouă vizită în municipiul Giurgiu, prilej cu care, în prezenţa a câteva sute de persoane,  şi-a lansat şi cel mai nou volum de publicistică intitulat „Provizoratul istoric”.
Lansarea de carte a avut loc în sala mare a Ateneului „Nicolae Bălănescu”, începând cu ora 11,30 şi a reunit oficialităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, cadre didactice, elevi şi jurnalişti.
Cartea “Provizoratul istoric” cuprinde articole, eseuri, declaraţii şi conferinţe din anii 2007-2010 şi arată de ce nu avem încă un stat cu instituţii profesioniste, care să lucreze complementar, în contextul dezvoltării statale din ultimul secol şi jumătate.
După ce, în deschidere, directorul Muzeului Judeţean “Teohari Antonescu”, Traian Popa, şi directorul adjunct al acestei instituţii, Emil Păunescu, au vorbit despre monarhie şi rolul Casei Regale în istoria României, cartea a fost prezentată pe scurt de Ionel Muscalu. La rândul său, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a ţinut să spună celor prezenţi: “Eu nu sunt un scriitor şi nici nu voi fi vreodată. Toate problemele pe care le-am adus spre lectură sunt un fel de expresie a datoriei pe care o am, de a le povesti oamenilor despre experienţele pe care am avut norocul să le trăiesc în aceşti 15 ani de când sunt membru al familiei regale”.
De asemenea, Principele Radu a făcut o amplă expunere a rolului pe care ar trebui să-l aibă instituţiile statului, politicienii şi formatorii de opinie pentru ca România să-şi ocupe în viitor rolul pe care-l merită printre democraţiile consolidate din Europa, arătând că în prezent nu faptele antisociale pe care le comit unii români peste graniţă afectează grav imaginea României în marile cancelarii europene, ci tocmai comportamentul iresponsabil şi nedemocratic al celor din conducerea ţării aduce grave prejudicii ţării.
Nu în ultimul rând, la rugămintea primarului Lucian Iliescu, care l-a însoţit pe toată perioada vizitei, Principele Radu a vorbit şi despre Giurgiu, oraş despre care a spus că este legat sufleteşte, dar mai ales un oraş care, în opinia sa, poate avea un viitor deosebit prin amplasamentul său geo-strategic şi ar putea deveni un oraş strategic pentru întreaga dezvoltare economică şi culturală a României.
După ce a acordat zeci de autografe celor care şi-au procurat cartea, Principele Radu a efectuat o vizită scurtă şi la Colegiul Naţional “Ion Maiorescu”, unde s-a întâlnit cu elevii acestei instituţii de învăţământ, la fel cum a făcut şi anul trecut când a vizitat Liceul „Tudor Vianu”, dovadă a importanţei pe care o acordă Casa Regală generaţiilor tinere.
Principele este autorul mai multor volume, între care: „Ana a României – Un război, un exil, o viaţă”, „Mihai al României”, „Elena, portretul unei regine”, „Nunta de diamant”, „Coroana română”, „Europa din noi” sau „Biblioteca în flăcări”.
Ioan Mănăilă

Niciun comentariu:

EDRAH_Giurgiu PHASE I