joi, ianuarie 12, 2012

România nu va reduce taxa pentru podul Giurgiu-Ruse, aşa cum a promis guvernului de la Sofia

România nu va reduce taxa pentru autovehiculele care trec peste podul de la Dunare din zona localităţilor Giurgiu-Ruse, având nevoie de banii atraşi din aceasta sursă, în pofida deciziei guvernului de la Sofia de a reduce unilateral acest tarif.

Decizia autorităţilor române de a menţine taxa la actualul nivel este indicată într-un document oficial înregistrat la Guvern la sfârşitul anului trecut, exact în perioada în care Simeon Djankov, vice-prim ministru şi ministru de Finanţe al Bulgariei, anunţa, după o vizita efectuată în România, că a primit asigurări că autorităţile de la Bucureşti se pregătesc să reducă la rândul lor taxele pentru trecerea podului peste Dunăre.
În vara anului trecut, guvernul bulgar a redus taxa pentru autoturismele care traversează podul dinspre Ruse spre Giurgiu de la 12 leva (6 euro) la 4 leva (2 euro). Taxa de pod din direcţia Giurgiu – Ruse, stabilită de România, nu a fost însă modificată, fiind menţinută la echivalentul a 6 euro. Guvernul român a dat însă repetate dovezi de neseriozitate. Spre exemplu, în primăvara anului 2010, după o discuţie cu prim-ministrul bulgar, premierul Emil Boc afirma că speră ca maşinile să circule “cu mai puţine taxe” peste podul Giurgiu-Ruse încă din sezonul estival al acelui an. El anunţa că cele două guverne analizează posibilitatea eliminării taxelor pentru maşinile care trec podul peste Dunăre la Giurgiu-Ruse, măsură care să fie aplicată în etape, începând cu o diminuare a sumei de plată şi ajungându-se ulterior la desfiinţarea taxei. Podul dintre Giurgiu şi Ruse este la acest moment singurul peste Dunăre aflat la graniţa dintre Bulgaria şi România, fiind traversat zilnic de aproximativ 900 autovehicule.

Niciun comentariu:

Spre marele Nord. Întâlnirea cu Moş Crăciun în alt anotimp.

         - Pe marele vultur care a pârjolit pădurea, vuind cuvintele în gura vajnicului Väinämöinen, faurul veşnic, ce povesteşte des...