vineri, februarie 19, 2010

De ce sustin votul pe liste, intr-un partid liberal.


Vreau sa dau un raspus colegului nostru Codrin Scutaru, care mi-a adresat o scrisoare deschisa pe aceasta tema. Nu e primul semn venit din tara, si nu cred ca va fi ultimul. Il apreciez insa pentru ca este un mesaj deschis si sincer, asumat clar si cu argumente foarte rationale. Tocmai pentru ca multi colegi mi-au semnalat aceste probleme m-au facut si pe mine sa sustin votul pe liste. Stiu ca se considera acest model ca fiind nedemocratic. Dar mai stiu ca sistemul uninominal pur, cel care se doreste a fi impus si la nivel national, accentueaza problemele politicii noastre. Doar votul uninominal nu rezolva innoirea clasei politice si nici asumarea clara a responsabilitatii. La adapostul unui sistem aparent corect, isi fac loc in frunte doar cei care au de partea lor resurse importante.
Cei care sunt foarte cunoscuti si respectati de majoritatea membrilor sunt putini. Ii putem numara pe degete. Ei se vor face auziti indifirent de modul in care sunt votati. Ceilalti - fiindca un partid are mai multe functii, si nu doar de vicepresedinte, dar si cu alte atribute executive, ajung la varf in urma unui joc "complicat" de echilibristica, de compromisuri si de creare de "cooperative". Din aceasta cauza, accesul la varf al unor nume noi, al unor tineri, al unor profesionisti, al unor oameni care nu au nici timp, nici resurse si nici chef de astfel de "balcanisme" este practic imposibil.
Un partid trebuie sa aiba si oameni promovati si pentru alte calitati decat cele necesare strangerii unui numar de voturi in competitii interne. Tinerii, de exemplu, nu ii putem obliga sa se profesionalizeze doar in "aranjamente" pentru voturi. Insa, ii putem promova pentru calitati umane si profesionale, pentru a demonstra ca se poate. Or, asta se face prin votul pe lista. Pe o astfel de lista vor intra si nume grele ale partidului (cele care vor sa isi asume proiectul presedintelui), dar si oameni noi.
Un partid liberal nu este doar al sefilor si baronilor, fiindca altfel nu suntem cu nimic diferiti de modelul Vanghelie sau modelul Berceanu. Un partid liberal trebuie sa fie si al intelectualilor, al artistilor, al tinerilor cu educatie deosebita, al oamenilor de cultura, al tuturor oamenilor liberi. Si vreau sa facem un prim pas, prin promovarea unor astfel de oameni, in mod proactiv. Nu vom fi mai putini democratici si, in nici un caz, mai putin liberali. Mai ales daca, impreuna cu acest sistem, aducem in statut modificari care sa democratizeze si mai mult partidul (referendumul intern pentru decizii mari, alegeri interne deschise tututor membrilor, deschiderea partidului spre oamenii care ne voteaza etc).

Scopul tuturor propunerilor pe care le voi face este unul singur: cresterea PNL la un nivel care sa ii permita sa castige alegerile si sa fie cel mai mare partid al dreptei

Niciun comentariu:

EDRAH_Giurgiu PHASE I