joi, aprilie 01, 2010

A fost Miercurea mare

MIERCURI este pomenirea femeii celei pacatoase, care afland ca Mantuitorul se afla in casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir inmiresmat, de mare pret, ca sa-l toarne pe capul lui Iisus Hristos, iar cu parul capului ei stergea lacrimile ce-i picau din ochi pe picioarele Domnului.

,,Fiind Iisus in Betania, in casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, avand un alabastru cu mir de mare pret, si l-a turnat pe capul Lui, pe cand sedea la masa.
Si vazand ucenicii, s-au maniat si au zis: De ce risipa aceasta? Caci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sa se dea saracilor.
Dar Iisus, cunoscand gandul lor, le-a zis: Pentru ce faceti suparare femeii? Caci lucru bun a facut ea fata de mine. Caci pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna. Ca ea, turnand mirul acesta pe trupul Meu, a facut-o spre ingroparea Mea.
Adevarat zic voua: Oriunde se va propovadui Evanghelia aceasta, in toata lumea, se va spune si ce-a facut ea, spre pomenirea ei.
Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducandu-se la arhierei, a zis: Ce voiti sa-mi dati si eu Il voi da in mainile voastre?
Iar ei i-au dat treizeci de arginti.”(MATEI 25,6-15)
Miercurea Mare ne apropie si mai mult de Sfintele Pasti, astfel ca Biserica a randuit sa luam aminte in aceasta zi la doua exemple: cel al pacatoasei desfranate, instrainate de Dumnezeu care aducand in aceasta zi, cu mare cainta, smerenie si cu multe lacrimi, mir de mare pret si ungandu-L pe Hristos, devine mironosita si cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, desi apropiat de Domnul, L-a vandut, tot astazi, pentru treizeci de arginti fariseilor si carturarilor ce voiau sa-L ucida. Vanzarea facuta de Iuda a facut ca, mai tarziu, Sfanta Traditie a Bisericii sa randuiasca ziua de miercuri ca zi de post, alaturi de vineri, ziua in care Iisus a fost rastignit, acestea fiind cele doua zile ale saptamanii in care crestinii trebuie sa posteasca de-a lungul intregului an.
Apud: Mitropolia Olteniei


3 comentarii:

keltoighost spunea...

Mai aflu şi eu lucruri noi :)

ionelmuscalu spunea...

In primul rand multumesc pentru vizita. In al doilea rand, sper, desi aceste lucruri nu vin de la mine!

lidia spunea...

RUMANIAN FRIEND, I AM GRATEFUL FOR YOUR COMMENTARIES, IN MY BLOG, IN POETS, AND I TRTARE, TRANSLATOR GIVES FOR WAY, GIVE TO COMMENT IN YOURS... SOS JOURNALIST? I BELIEVE ON THAT ALREADY IT(HE,SHE) COMMENTS, AND ASK,
BUT IT(HE,SHE) IS AS IF YOU HAD ERASED(SMEARED) MY COMMENTARY, IF I TROUBLE MY DECIMELO, I DO NOT TAKE OFFENCE...
EASTER REGARDS
IT(HE,SHE) FIGHTS WRITE IT
LIDIA-LA ESCRIBA

Zi de poezie cu miros de zaibăr copt

Dimineața era caldă ca cearceaful pe care dormisem. Nici un fior, nici măcar în frunze, nicio șoaptă divină de vânt nu mișca vreun fir de i...