sâmbătă, februarie 20, 2010

De ce va fi Crin Antonescu viitorul preşedinte al României?

Fiindca merita, ar fi cel mai scurt si cuprinzator raspuns.In viata, treburile nu sunt nici simple, nici scoase din context, uneori nici scoase din dosare.
Ieri, spuneam, off the record, că la alegerile PSD de astăzi, România va avea surpriza să vadă un  nou preşedinte al acestui partid important pe scena politică românească.
Important pentru mine, fiindcă locuiesc în această ţară, este cine devine viitorul candidat la presedenţia României din partea PSD.
 Mircea Geoană îşi doreşte până la vanghelizare această funcţie, care să-i permită să se mai lovească o dată de flacăra mov, fără Băsescu, trecut de două mandate şi lipsă în acel moment, din 2014 la duelul prezidenţial.
Victor Ponta se bazează nu doar pe soţie şi socru, ci şi pe creşterea lui firească în peisajul politic, susţinut de guru-ul său Năstase, de Mitrea, Mazăre etc.
Le spuneam de asemenea gazetarilor giurgiuveni că, dacă astăzi Vanghelie nu-l aleargă pe omul de supraveghere a voturilor lui Ponta şi dacă ai lor vor fura mai mult ca ai lor, incertitudinea referitoare la vot va pluti în aer, nu si in urne. Cu certitudine, baronii îşi vor fi stabilit cu cine şi pentru ce vor vota electorii lor judeţeni, obosiţi de drum şi zăpăciţi de numărul mare de  nume puse pe liste, cu certitudine fiecare votant PSD-ist are deja lista scurtă cu favoriţii şefului de delegaţie- deveniţi ai lor. Singura problemă, care mai schimbă un nume pe ici pe colo, dincolo de plictiseala dată de discursurile multor lideri PSD, este luarea de cuvânt a lui Ion Iliescu, un brand, cum s-a autodefinit. Iliescu a vorbit de "slăbirea fibrei competitive şi a credibilităţii" partidului şi a acuzat unii lideri ai partidului, fără a da nume, că "fac concesii păguboase " şi abandonează principiile social-democrate.

El a spus că în ultimii ani s-a manifestat în partid "tendinţa de promovare a unor oameni cu bani". Iliescu a menţionat că nu promovarea în funcţie de resursele financiare este o problemă în sine, ci faptul că asta a devenit un obicei, o manieră "predilectă a celor cu bani şi a "protejaţilor" acestora.
"Obsesia unora de parvenire cu orice chip, pe orice căi, îşi pune amprenta asupra comportamentului în partid. Au intrat în partid tot felul de arivişti, atraşi în partid nu de crezul lor social-democrat, ci pentru a beneficia de avantajul de a fi membri de partid, ei fiind primii care au dezertat şi vor dezerta atunci când carnetul de membru nu le mai aduce niciun avantaj", a spus el.
Poate acest discurs, alături de glumele autoironice, gen trebuie să vină un bătrânel de 80 de ani ca să aducă întărirea fibrei etc., cât şi  acuzele sale, în aplauzele sălii, la "manelizarea şi grobianismul" care au fost încurajate în partid, mai pot schimba câte ceva în ceea ce priveşte alegerile lor. Ceea ce se vede la televizor dă însă senzaţia unui partid în scădere, a unui partid cu prea multe voci, a unui cor, lipsit de lider, de solist.
Desigur, deocamdată, din această stare de lucruri se pare că cel mai pomenit ca şi câştigător este aminit Traian Băsescu şi PDL . Dar permiteţi-mi să rămân la ideea mea dintru început, din tot ce se întâmplă în acest moment în România politică şi socială, cetăţenii români pot vedea că PNL este un partid de oameni serioşi, iar Crin Antonescu merită să fie viitorul preşedinte al acestei ţări.
Nu doar fiindcă între certurile PSD-iste,  vangheliada PDL-istă, care se întâmplă acum în toate judeţele ţării şi chiar la conducerea ţării,( să nu uităm limbajul la fel de colorat şi deloc academic al lui Traian Băsescu în public, nu între prieteni)  şi eleganţa lui Crin Antonescu este clar ce este de ales, ci şi datorită unei cu totul alte viziuni referitoare la conducerea ţării şi nu la jefuirea ei şi spolierea cetăţenilor neoranjaţi, cum se întâmplă în acest moment.

8 comentarii:

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Ionel,

Nu fi asa de sigur!

Daca se intampla asta, si din ceea ce stiu eu, fara ca tu sa te fi exprimat inca, nu are sanse ca pana in 2014 sa reziste in atare ipostaza.

Cand spun asta, ma refeream la ipoteza potrivit careia :
"Dupa Congresele in care vor fi fost reconfirmati, domnii presedinti Antonescu si Geoana, vor oficializa, la tribunal, pana la 15martie, alianta politica “Romania altfel”.
Apoi, printr-o motiune de cenzura pe legea unitara a pensiilor, cu sprijinul voturilor UDMR, guvernul cade.
Dupa aia, la Cotroceni, se propune un premier din partea noii aliante politice, imposibil de refuzat, dpdv constiutional. Daca se accepta de catre presedinte e ok, astfel revine in prim plan guvernul PNL-PSD, daca nu, urmeaza o noua suspendare a presedintelui.
E o var. foarte bine si precis elaborata, cu mari sanse de realizare!"

Acum, legat de varianta listei, ca modalitate a alegerii conducerii PNL, tu, ca si fost sef la tineret, ca om pornit "de jos" in politica, ca om informat, ce spui de asta:
"D-le Presedinte, nu sunt adeptul unei astfel de modalitati in care sa ne alegem conducerea centrala a partidului, o consider relativ nedemocratica si, cu siguranta, "inamicul" competitiei. TOTUSI, avand in vedere faptul ca o asemenea lista este propusa de catre dvs., am certitudinea ca o sa contina liberali adevarati, demni, fideli principiilor liberale, tineri si mai putin tineri, doamne si domni, corecti, integri si comunicativi. Propunerea pe care tin sa v-o supun atentiei este acea de a lasa lista deschisa, macar pentru 1-2 locuri, si sa cereti membrilor PNL sa se AUTOPROPUNA, functie de autoevaluarea fiecaruia, dvs. fiind cel ce veti fi ales intr-un final. Fac aceasta propunere pentru ca observ multi membri de partid care au fel de fel de sugestii, de critici, de laude, de..., de...., fata de activitatea dvs. si a conducerii PNL. Haideti sa vedem cine crede ca poate face parte dintr-o asemenea echipa de conducere, pe ce motive si cu ce obiectiv. E doar o propunere si va rog a fi tratata ca atare"

Sustii o asemenea initiativa?

Karla spunea...

Cam subtire, D-le Muscalu.
Dl. Antonescu va fi presedinte doar pentru ca merita? Si Dvs meritati, si xulescu merita, igreculescu la fel. Nesemnificativ.

Doar pentru ca PSDul iliescian nu poate prezenta un candidat eligibil si pentru ca Basescu nu mai are dreptul? Adica pentru ceilalti stau prost? Peu flatteur pentru Dl. Antonescu.

Altceva?

Pepi Mustateanu spunea...

Ionel, iti dau cuvantul meu de onoare ca inaintea prieteniei pe care ti-o port,esti contracandidatul meu preferat la viitoarele alegeri pentru ca esti un tip inteligent.Si victoria mi-ar fi mai dulce si infrangerea mai scuzabila daca se face in fata unui tip inteligent ca tine.Cu toate astea cred ca materialul asta isi pierde substanta. La intrebarea din titlu: ,,De ce Crin Antonescu va fi presedintele Romaniei?" dezvolti parerea ta despre situatia din P.S.D., din punctul meu de vedere rautacioasa si superficiala. Si Crin Antonescu ? Sa ascunzi oare la vedere un titlu care tradeaza nazuinte ascunse ale tale ? Asta avand in vedere barfe care circula prin targ cu referire la potentiala schimbare in conducerea P.N.L.Giurgiu pe care Crin Antonescu o coace ? Barfa pe care m-am abtinut sa o comentez din respect fata de alianta pe care spre diferenta noi o respectam? Sau este vorba despre o perdea de fum care sa ne faca sa uitam imaginea televizata cu luptatorul Ionel Muscalu in brate cu afisul: Giurgiu voteaza Tariceanu ?

unprietenzilnic spunea...

Nu cred ca va fi asa, desi am fost de partea sa! Cred ca nu va rezista nici la Congres, nici uzurii de 4 ani care urmeaza. In actualele conditii, asa cum ziceam cu ceva vreme in urma, PSD si PNL vor fi "decapitate". Cu PSD ul s-a intamplat. Ramane de vazut si PNL -ul. Prea multe greseli, fie ca au fost proprii, fie ca au fost ale aliatilor. In popor se spune ca atunci cand intri in cocina, te mananca porcii - scuze pentru aceste vorbe nu tocmai elevate, dar (r)eleva(n)te. Cred ca trebuie sa asteptam, nu neaparat congresul PNL din martie, dar cred ca anul acesta va fi decisiv dintr-un anumit punct de vedere. Este vorba de scena politica a puterii, de jihadul oranj care se simte chiar si in interiorul PD-L. Singura deosebire este ca ei sunt la putere.....inca.

Unknown spunea...

Energizante parerile dumneavoastra, uneori pline de aplomb, ca la Pepi,pe care-l inteleg (poate striga in piata: am infrant!), dar cred ca trebuie sa-l lamuresc, Nimeni nu are nimic de obţinut de la o astfel de mutare, in afara lui Basescu-deocamdata, am spus-o. Inca ceva, cred ca sunteti de acord ca previziunea mea a fost corecta si data cu 36 de ore inainte,trecuta aici cu 12 ore inainte de rezultatul din sala. Să nu uit, sunt de acord asupra faptului ca Pepi vrea sa candideze, cred ca niciodată nu minte. Dar pentru a fi cinstit pina la capat, mai e mult pina departe, iar ce invoca el sunt doar intoxicari PDL-iste, pe care nu inteleg de ce le ia in seama, daca nu e pe mina cu ei!Eu nu sunt laş sau revansard. Pentru că dacă as fi, as fi ca si baietii aia care tac si trag rafale din spatele altora, platiti pentru asta.Ce ne diferenţiază de ei? Faptul ca avem idei, proiecte, programe, ca putem sa le spunem ca gresesc si unde gresesc, nu ne puneti sa le facem treaba si ei sa fie platiti pentru asta!
Referitor la faptul ca Domnul Antonescu merita, nu vad ce e rau in asta. E prea comun sa meriti in ziua de azi? Aici la noi, nu, fiindca meritele sunt putine(oameni merituosi si mai putini!), sunt o suma a ceva, nu un cordon ombilical legat de o gasca sau de-o camarila, nu o pleasca, ci o suma de caliati, actiuni individuale, care te fac merituos.Daca am avea ministri numiti fiindca merita, tara ar arata altfel, dara asa e ... nesemnificativ si uneori funeriu!
Tot pentru Pepi: nu am nazuinte ascunse. Ce am de spus, spun! Am tinut afisul cu Tariceanu sus de tot si l-am votat ca presedinte. Si noi am infrant atunci, dar noi luasem o hotarare aici si am tin ut toti de ea, fiindca de aceea suntem puternici, fiindca am muncit in continuare pentru partid, pentru cetateni, fiindca nu una spunem si alta facem, fiindca avem respect fata de hotararile noastre.Chiar si atunci cand muncim pentru altii! Nu cred ca PSD Giurgiu ar fi muncit la fel pentru o idee, pentru un proiect cum am muncit noi. Se stie acest lucru chiar si la PSD.
A propos, daca ne uitam pe o harta din presa vremii (decembrie 2009), vom vedea ca la Giurgiu, in turul al II-lea, alianta aceea l-a invins pe magicianul violet, nu la fel in diaspora, dar asta este o alta discutie.
Sunteti sententioasa doamna Karla, dar gresiti, in textul meu am spus ca mai sunt si alte chestiuni, inclusiv contextuale...etc.
Cat priveste esentialul, cred ca Antonescu va fi presedintele Romaniei, indiferent daca va fi greu sau usor sau daca acest lucru va mai insemna ceva peste aproape 5 ani, daca nu va fi golita de continut ca o sticla de wisky de bautorii politici care o detin.
Iar in ceea ce priveste politica fara actiuni personale, nu se exista!
Dar discutia ramane deschisa. O seara buna si o saptamana pe cinste!

Unknown spunea...

P.S. Text ajutator, din cultura generala si necesara a oricarui roman bantuit de varteje:

Viitorul si trecutul
Sunt a filei doua fete,
Vede-n capat începutul
Cine stie sa le-nvete;

Glossa, M. Eminescu

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
unprietenzilnic spunea...

Este clar că, fie că suntem sau nu politicieni, suntem ancoraţi tot mai mult în acţiunile politice de zi cu zi.
Într-o ţară normală nu ar trebui să ne intereseze pe toţi politica. Este tot atât de adevărat că nu putem fi doar spectatori la ceea ce se întâmplă pe plan politic, acţiunile în cauză având repercusiuni asupra vieţii noastre cotidiene lăsată la voia întâmplării, de fapt la voia minciunii permanente în care trăim. Trăim într-o lume care parcă strigă: scapă cine poate! Astfel, vrem nu vrem nu putem fi absolut indiferenţi, ci avem opţiuni politice, avem simpatii şi convingeri care converg cu ale unor politicieni sau ale unor partide. Nu mă prea pricep la politică. Dar îmi dau şi eu cu părerea!
Din păcate, lupta acerbă dintre politicieni (indiferent de culoare), la care asistăm pe scena Naţionalului Politic, nu poate conduce la nimic bun, dacă la bază nu stau ideile, ci doar interesele personale ale acestora. Doctrinele, dacă le mai putem numi aşa, par a se metamorfoza într-atât încât nu mai există o delimitare clară între stânga şi dreapta. Cred că din acest punct de vedere avem de suferit, alternanţa de putere presupunând ruperi de ritm, nu izvorâte din ideologii, ci din interese obscure, de vendete continue care parcă ne transformă într-un serial SF cu şanse la Oscar, iar noi cei mulţi suntem parcă acei „aliens” care sunt sortiţi pierii.
În prezent, ca şi în trecut, de altfel, cred în eleganţa politică cu papion şi aici nu mă refer numai la vestimentaţie, ci mai degrabă la eleganţa cu papion a limbajului, a culturii şi a onoarei dovedite. Limbajul bulevardier, grobianismul, desfrâul politic şi minciuna nu trebuie să acapareze lumea cotidiană.
Sper să nu devenim un al doilea TITANIC.

EDRAH_Giurgiu PHASE I