Am cunoscut atunci Olanda, care este o monarhie constituţională din anul 1815, după ce între 1581 şi 1806 a fost o republică (ţara a fost ocupată de Franţa între 1806 şi 1815).
După 1980, Olanda este reprezenată de regina Beatrix, succesoarea reginei Juliana. Teoretic, regina numeşte membrii guvernului. Practic, o dată cunoscute rezultatele alegerilor parlamentare, se formează guvernul de coaliţie (această etapă poate dura câteva luni), urmând ca acesta să fie recunoscut de regină.
Parlamentul este compus din două camere. Membrii celei de-a doua camere (Tweede Kamer) sunt aleşi prin vot direct o dată la patru ani. Senatul, prima cameră (Eerste Kamer), are o importanţă mai mică. Reprezentanţii acesteia sunt aleşi indirect de către parlamentele provinciale (care la rândul lor sunt alese direct de asemenea o dată la patru ani). Cele două camere formează adunarea Stărilor Generale (Staten Generaal).Atunci, insa,eu cunosteam o mica parte a acestei tari extrem de harnice:
In urma cu doi ani mergeam la o intalnire extraordinara
Pentru ca ma intalneam cu conducerea Serviciului Public de Ocupare din Olanda.
Acolo, la Amsterdam, am semnat primul protocol de colaborare in domeniul ocuparii fortei de munca intre cele doua institutii din cele doua state si, desigur, in acel protocol se prevedea sprijinul pentru accesarea fondurilor europene pe domeniul de interes.
Vazandu-i acasa la ei, desi ei stiu lumea tot la fel de bine ca orice profesionist in ale muncii sociale, am invatat sa ii respect pe olandezi cu si mai multa responsabilitate.
Insotitorii mei de atunci, pe care ii voi prezenta alaturi de aceste fotografii reprezentative pentru Olanda, mi-au aratat ce inseamna munca fara preget, respectul fata de incercari, tara lor este sub nivelul marii, pamantul este respectat si iubit, munca este pretuita, iar omul este privit ca o capodopera demna de Creatorul lui. Nu cred ca exagerez deloc.
De aceea le urez de ziua lor nationala, La multi ani! Rens de Groot, Theo et alii...
Rens de Groot, presedinte al CWI, imi oferea (marturisindu-mi ca va iesi la pensie, dar va continua sa aiba proiecte si va lucra in domeniu:"Competences are more importand than qualifications" – Rens de Groot ,Chairman CWI Nederland) scaunul sau de presedinte:
Apoi, a dorit neaparat sa ne prezinte o bijuterie a spiritului olandez: Kinderdijk, localitate care este bine cunoscuta pentru numeroasele sale mori de vânt. (Cele ce urmeaza sunt preluate de pe Wikipedia): În Ţările de Jos, sistemul de drenare este o chestiune importantă. Olandezii au nevoie de un sistem de control al apelor bine dezvoltat pentru a preveni inundarea zonelor întinse, fiindcă unele părţi ale Ţărilor de Jos se află sub nivelul mării. În Alblasserwaard problemele cu apa au devenit tot mai evidente în secolul al XIII-lea. Olandezii au săpat canale lungi pentru a scăpa de excesul de apă din poldere. Aceste canale se numesc weteringen, iar ele se pot vedea pe tot cuprinsul ţării. Totuşi, această metodă era suficientă doar pentru o scurtă perioadă de timp. Solul deshidratat începea să scadă din nou, din cauză că structura sa umedă este mai compactă, iar nivelul râurilor începea să crească în acelaşi timp datorită depozitelor de sedimente. Era nevoie de o altă metodă de a menţine nivelul apei în poldere. Astfel au decis să construiască o serie de mori de vânt. Morile de vânt vor pompa apă într-un rezervor până când nivelul râului atingea un anume nivel, la care pomparea apei în râu era din nou posibilă. Câştigarea controlului complet asupra apei nu era niciodată posibil. Kinderdijk este un sat parţial în comuna Nieuw-Lekkerland, parţial în comuna Alblasserdam, provincia Olanda de Sud, Ţările de Jos. Se află la aproape 15 km est de Rotterdam.
Kinderdijk este situat pe un polder, la confluenţa râurilor Lek şi Noord. Pentru drenarea polderului, s-a construit un sistem de 19 mori de vânt în jurul anului 1740. Acest grup de mori de vânt constituie cea mai mare concentrare de mori de vânt vechi din Ţările de Jos.
Morile de vânt de la Kinderdijk sunt unele dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din Olanda. Ele au fost înscrise în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial în anul 1997.
Originea numelui
În neerlandeză Kinderdijk înseamnă Digul copilului. În timpul Sint-Elisabethsvloed (inundaţia din ziua Sfintei Elisabeta a anului 1421), Grote Hollandse Waard a fost inundat, dar polderul Alblasserwaard a rămas neinundat. Se spune că atunci când ploaia teribilă s-a domolit, cineva a venit la digul dintre aceste două zone să vadă ce mai putea fi salvat. A văzut că departe, plutea un leagăn de lemn. Nu era nici o speranţă ca ceva să fi scăpat cu viaţă în el, dar când s-a apropiat s-a văzut că ceva mişcă înăuntrul lui. Când leagănul a ajuns şi mai aproape, cineva a văzut în el o pisică ce încerca să ţină leagănul în echilibru sărind încolo şi încoace, în aşa fel încât apa să nu intre în leagăn. În cele din urmă, ajuns aproape de dig, cineva l-a pescuit şi a văzut că în el se afla un copil mic care dormea în linişte în haine uscate. În unele versiuni ale poveştii, pisica ţinea echilibrul leagănului înnotând în apă, pe lângă el. Această poveste şi legendă populară a fost publicată în engleză cu titlul „The Cat and the Cradle” (Meder, 2007; Griffis, 1918).