miercuri, octombrie 06, 2010

Eliminarea taxei de pod - subiect de discuţii româno-bulgare la Giurgiu

Subprefectul de Ruse, Ivan Grigorov, prezent joi la Giurgiu pentru o întâlnire pe probleme de agricultură, a declarat că taxa practicată pentru trecerea pe Podul Prieteniei între localităţile Giurgiu şi Ruse, Bulgaria, ar putea fi eliminată doar dacă există voinţă politică şi a susţinut că partea bulgară este de acord cu eliminarea acesteia sau măcar cu micşorarea ei.
“În primul rând, ar trebui să existe voinţă politică să eliminăm această taxă. Noi, la ora actuală, suntem de acord şi suntem în stare, partea bulgară, sau simbolic să micşorăm această taxă, măcar pentru autoturisme, sau să eliminăm total această taxă, pentru că ministrul de externe al Bulgariei încă de când a fost eurodeputat a participat la acţiuni în contextul eliminării taxei de pod”, a declarat joi, subprefectul de Ruse, Ivan Grigorov.
El a lansat şi un apel cu această ocazie tuturor celor care pot decide în această situaţie ca măcar până la finalul anului să fie micşorată taxa de pod, să fie eliminată sau să fie simbolică, de un euro, măcar pentru autoturisme, în condiţiile în care acum taxa este de şase euro pentru autoturisme.
Autorităţile bulgare, dar şi cele române din regiunea de graniţă Giurgiu-Ruse susţin că este important pentru producători, pentru comercianţi, pentru oamenii de afaceri, pentru turişti să le fie uşurată trecerea frontierei şi să nu întâmpine obstacole în relaţiile lor de colaborare.
“Eliminarea acestei taxe nu s-a făcut, aceasta nefiind nici măcar redusă, din cauza chestiunilor politice. Noi am stat de vorbă astăzi cu autorităţile bulgare în cadrul unei întâlniri pe teme de agricultură şi vom transmite către Ministerul Transporturilor o adresă cu propunerea noastră, a Consiliului Judeţean Giurgiu şi a Prefecturii Ruse, Bulgaria, de a se reduce această taxă, cel puţin pentru locuitorii celor două judeţe, dar cred că ea ar trebui redusă sau eliminată pentru toată lumea, cel puţin la autoturisme. Mai ţineţi minte ce greve făceau transportatorii în urmă cu câţiva ani de zile împotriva anumitor taxe de pod la Giurgiu, acum văd că nimeni nu se mai agită împotriva acestei taxe de pod”, a declarat administratorul public al judeţului Giurgiu, Ionel Muscalu.
El spune că este normal ca taxa de pod să fie eliminată sau măcar redusă, în condiţiile în care ambele ţări se află în UE.



AGERPRES

2 comentarii:

Karla spunea...

Mult succes in aceasta batalie!:)
E bine stiut ca orice bariera, mai ales taxata financiar, e o frâna in calea dezvoltarii...

Unknown spunea...

Multumesc! Aceasta incurajare venita din Franta ne face sa fim si mai bataiosi.

EDRAH_Giurgiu PHASE I