luni, mai 24, 2010

Dacă se fură şi deficitul?

Dacă se fură şi deficitul?


de Lelia MUNTEANU,Gandul


Ştiţi valsul ăsta de Strauss-Kahn: "Cununăm şi botezăm/ Şi la iarnă ce mâncăm"?...
Pe vremea când Vosganian executa bugetul ca un virtuoz, trăgându-ne clapa la pianul cu coadă din cabinet ("Măghiran şi leuştean/ Neică bine mai trăiam" de Chopin), când Orban îi ţinea hangul cu chitara, din birou de la Transporturi, viaţa arăta împlinită şi viitorul rumenit ca raţa pe varză. Cum era când Tăriceanu o mulgea pe Joiana şi aia dădea jetoane de cazinou şi fise de păcănele? Unde-s timpurile ghiftuite în care n-aveam decât o grijă: să votăm?
publicitate Pensionarii o ţineau tot într-o benchetuială şi-o petrecanie, cu majorări, cu compensate; se drogau cu etnobotanice ("Foaie verde bob năut/ Hai mamaie-n absolut"). Bugetarii veneau acasă în zi de leafă cocoşaţi de sporuri: de şpagă, de fierbător, de urât, de plictiseală, de pierdere temporară a chefului, încât trebuia să le baţi în ţeavă să dea mai încet maşina de numărat bani.



Pe-atunci se zicea PIB nu bip!, iar ţărişoara avea mii de borduri pe cap de locuitor. Ţineţi minte cum, chiar şi pe timpul lui Pogea, luam creditul cu abonamentul de fitness?
Când a venit Boc, aveam deja cu toţii plasme-n rate, nu putem zice că nu l-am observat pe micul ecran. În ziua în care a bătut moartea pe umăr să-i împrumute coasa, încă se trăia bine. Pe urmă, e drept, ne-a zis că Europa-i în sărăcie, da' - de unde şedea el - în România se vedea creştere.
Într-altă zi a venit şi Băsescu la Etno TV şi ne-a întrerupt melodia preferată ("Când ai bani şi o duci bine") ca să ne anunţe că tocmai am scăpat de belele. Era pe 10 noiembrie: "Deja vârful crizei s-a depăşit..., iar din trimestrul II al anului viitor chiar vom reveni la creştere economică". Ne-am culcat liniştiţi şi ne-am sculat în trimestrul II, pe 6 mai. Economia nu mai duduia, vistieria era goală puşcă. E clar că cineva furase bugetul. Dacă nu e prins la timp, nesimţitul e în stare să se întoarcă la locul faptei ca să manglească şi deficitul.

2 comentarii:

Karla spunea...

Doamna Munteanu e cel mai bun editorialist pe care-l are România la ora asta...
Multumiri pentru ca i-ati adus textul aici; am ajuns sa deschid rar ziare romanesti si adesea imi scapa articolele putinilor jurnalisti de valoare pe care-i avem...

Unknown spunea...

Multumesc eu pentru comentariu.Cu certitudine avem nevoie de minti lucide in vremuri tulburi.

EDRAH_Giurgiu PHASE I