sâmbătă, februarie 05, 2011

Fotografii cu Giurgiul de altădată la Prefectură

  • Bogdan Vladu
  • Vineri 4 feb 2011
Sala de şedinţe a Prefecturii a fost "tapetată" luna trecută

Sala de şedinţe a Prefecturii a fost "tapetată" luna trecută

Sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului din Giurgiu are de curând o altă faţă. Nu este vorba de apariţia unui mobilier „ultimul răcnet”, de un sistem de ventilaţie neobişnuit ori de înlocuirea neoanelor ci de o investiţie de suflet. 
Un număr de 40 de fotografii înrămate reprezentând clădiri vechi din municipiu acoperă pereţii sălii de şedinţe. Cei aflaţi cu treburi la Prefectură pot vedea spre exemplu cum arăta Turnul Ceasornicului, în secolul XIX, celebrul Hotel „Ţăranu”, cazinoul oraşului sau celebra „farfurie”.
Ideea privind „cosmetizarea” sălii de şedinţe a Prefecturii i-a venit şefului acestei instituţii, Robert Cristoi, luna trecută. Acesta a luat decizia ca pereţii sălii în care au loc întâlnirile de lucru sau conferinţele de presă să fie „tapetaţi” cu fotografii ale oraşului Giurgiu din ultimele două secole.  Prefectul a apelat la ajutorul  specialiştilor Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”   şi cei ai Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale pentru selectarea celor mai spectaculoase fotografii deţinute de aceste instituţii.


„Am primit în format electronic mai multe fotografii şi le-am selectat pe cele mai bune 40. Acestea au fost înrămate iar costurile au fost suportate din buzunarul domnului prefect şi nu din fondurile instituţiei” a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” Relu Mănăilă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Giurgiu.


Cele 40 de fotografii conţin imagini cu cele mai importante construcţii ale vremii precum Turnul Ceasornicului în mai multe perioade, cazinoul orașului, cinematografele ”Olga Bancic” și ”Ilie Pintilie” sau celebrul hotel „Ţăranu”, astăzi doar o  ruină.

Relu Mănăilă spune că în următoarea perioadă vor apărea alte 60 de fotografii care vor fi expuse pe holurile instituţiei. Acesta a declarat că în plan există şi un concurs la care să participe elevi ai şcolii de artă. „Vom lansa o provocare tinerilor cu talent în pictură. Vrem să vedem cum văd ei acum Giurgiul şi cum cred ei că va arăta în viitor. Cele mai bune lucrări vor fi premiate şi expuse pe holurile Prefecturii, alături de fotografiile cu Giurgiul de altădată” a mai spus Relu Mănăilă.

5 comentarii:

Karina spunea...

trebuia sa pui cateva pe blog, sa vedem si noi

Unknown spunea...

Eu eram acolo la o ședință si avenit reporterul de la Adevărul de seara exact când povesteam ce înseamnă unele imagini, a făcut niște fotografii, iar seara m-am trezit în ziar, asa ca l-am postat. Pe articol.
Voi încerca sa fac rost de acele fotografii sau altele cu vechiul nostru frumos oraș si vi le voi prezenta.
@Karina, aștept cu real interes o idee de coperta sau chiar o coperta pentru volumul al cărui nume nu l-am stabilit încă!
Va mulțumesc pentru tot!

Karla spunea...

E foarte buna ideea d-lui prefect, insa fotografiile nu sunt puse in valoare... Asa se pun diplomele pe perete, in sir indian si apropiate:)

Formatul nu e bun (trebuie marit la cel putin 1m, pentru a avea senzatia de profunzime, ca plonjezi direct in peisaj, ca si cum l-ai privi de la o fereastra) iar dispunerea se face ca-n expozitiile de arta fotografica... ca si cum ansamblul ar constitui o megafriza...

Mais ça ne fait rien, tot o initiativa laudabila ramâne:)

Luisa Nerut spunea...

Mi-ar fi placut sa vad cateva fotografii cu vechiul meu oras. Am si eu cateva si tare-s mandra de ele! :)
Pacat ca "Farfuria" este acum ocupata...
Prin postarile din blogul tau mai tin legatura cu evenimentele din Giurgiu. Iti multumesc, Ionel!

Unknown spunea...

Eiu va multumesc pentru ca cititi! Voi discuta cu dl prefect sa-i spun ca ideea sa a prins, poate le publica pe site-ul Prefecturii Giurgiu!

EDRAH_Giurgiu PHASE I